Scrisoare Deschisa Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu sign now

Stimate Domnule Presedinte

Incepind din 1990 Romania traverseaza criza dupa criza. Datorita acestor crize sufera majoritatea populatiei tarii. Toate domeniile vietii, societatii si a statului sunt atinse: infrastructura, industria, agricultura si turismul; sectorul bugetar, de stat si cel particular; sfera productiva si protectia sociala; sistemul de invatamint, de sanatate si cel de pensii.
Politicienii, jurnalistii, analistii politici si cetatenii simplii analizeaza cauzele: incepind cu greaua mostenire, trecind prin proasta gestiune, birocratie si coruptie, nevoia de reforma etc. s-au dat tot felul de explicatii.
Parerea mea umila este ca deasupra tuturor acestor cauze se afla lipsa de perspectiva, de viziune si de directie.

Incepind cu primul guvern postrevolutionar, si terminind cu cel actual, toate cabinetele au luat decizii care mai devreme sau mai tirziu au fost schimbate. Fie de urmatorii veniti la putere, fie tocmai de aceiasi care au luat decizia initiala.
In afara de nebuloasa marsare spre Nato si Uniunea Europeana, n-am avut nici o constanta (si astea doar in ultimii 10 ani). Permanent s-au modificat prioritatile, politicile sociale si fiscale, politica externa. Nici un investitor, fie el un simplu buticar sau o companie multinationala nu a putut sa-si faca un plan pe perioada indelungata. Toti adopta tactica de 'musca si fugi': riscul fiind mare, rata profitabilitatii trebuie sa fie si ea mare pentru a investi. Rezulta o gindire pe tremen scurt, un nivel de preturi ridicat si un nivel de trai scazut pentru populatie.

Evident, intre regulile jocului politic democratic este si cel referitor la alternanta la putere, deci schimbarea optiunilor politice. Dar totodata, Romania nu cred ca are sanse de iesire din actuala situatie daca nu se poate asigura o constanta in diversele politici.

Dumneavoastra aveti sansa istorica de a fi primul presedinte cu un mandat de 5 ani. Ca atare interesele Dumneavoastra electorale s-ar putea separa de cel al Coalitiei din partea caruia ati candidat, si sub culorile caruia ati fost ales.
Mai mult: Sunteti Presedintele tuturor romanilor. Inclusiv al celor 49\% care nu v-au votat, si a celor 45\% care nu s-au prezentat la vot. Dumneavoastra trebuie sa-i reprezentati si pe ei. Guvernul are obligatia de a pune in practica programul electoral pe baza caruia a fost ales, insa repet, Dumneavoastra aveti obligatia de a-i reprezenta pe toti romanii.
Iar interesul romanilor este sa aiba un trai mai bun. Si este dreptul lor da a avea o viata mai buna.

Bineinteles, acest interes se poate imparti pe cel curent, de moment, si interesul pe termen lung. Iar acest interes pe termen lung poate fi convergent, din acesta putind rezulta o strategie, care ar trebui astfel stabilita incit sa nu fie influentata in masura mare de eventualele modificari de pe esichierul politic. Adica sa fie o strategie de dezvoltare pe termen lung, care sa fie in interesul majoritatii romanilor, si care sa se bazeze pe institutii, si nu pe persoane.
Dumneavoastra, mai ales datorita mandatului de 5 ani, va puteti separa de programul actualului guvern, si puteti negocia in consens (ce cuvint urit...) cu toate fortele politice parlamentare o strategie, pe baza careia sa se poata elabora politicile generale sectoriale: investitiile in infrastructura, planificarea sistemului energetic, structura invatamintului, politicile demografice si cel de protectie sociala (in special planificarea sistemului de pensii). Astfel se pot elimina riscurile unei viitoare incapacitati de plata, totodata putindu-se folosi mai judicios resursele de care dispunem. Un nou mandat v-ar permite sa beneficiati si de fructele unei astfel de strategii, putind ramine in istorie ca Presedintele sub care Romania s-a aliniat din toate punctele de vedere la Europa.
Ca cetatean al Romaniei va rog sa analizati aceasta pozitie, si sa ne oferiti o perspectiva asupra directiei in care se va dezvolta Romania, o perspectiva dupa care sa ne ghidam, sa ne educam copii, sa investim, o perspectiva care sa fie deasupra partidelor si a grupurilor de interese, o perspectiva care sa ne mobilizeze, o perspectiva pentru care sa luptam, o perspectiva pentru toti romanii.

Va multumesc,
Un anonim care v-a votat.Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
0 / 50

Latest Signatures

No one has signed this petition yet

Yvette LambertBy:
Business and CompaniesIn:
Petition target:
Presedintele Romaniei

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets