Scrisoare de Protest sign now

SCRISOARE DESCHISA ADRESATA DLUI. KELEMEN HUNOR,
MINISTRUL CULTURII SI PATRIMONIULUI NATIONAL
12 iulie 2010

Stimate Domnule Ministru Kelemen Hunor,

Sunt unul din putinii artisti si manageri culturali din Romania care a avut incepand cu 1997 o activitate constanta in directia reformarii sectorului cultural, in transparentizarea si eficientizarea surselor de finantare si modificarea legislatiei culturale conform normelor si standardelor Uniunii Europene. Prin proiectele culturale organizate si prin institutiile noi la crearea carora am contribuit in mod activ am incercat sa ofer o sansa de dezvoltare profesionala noilor generatii de artisti si manageri culturali din Romania, sa sustin creativitatea ca un important vector de dezvoltare culturala si sa contribui la initierea dialogului intre societatea civila si institutiile publice de cultura. Crearea Centrului National al Dansului din Bucuresti, imbunatatirea sistemului public de finantare, lansarea fondului de mobilitate de catre MPCN, modificarea legislatiei pentru scoaterea garantiei de buna executie si acordarea transelor de finantare la semnarea contractelor de co-finantare, lansarea unor burse in management cultural, continuarea singurului program de rezidente artistice din Romania (initiat de Gabriela Tudor cu fonduri publice elvetiene si derulat in parteneriat cu o serie de institutii publice de cultura) reprezinta o contributie majora, rezultat al unei investitii personale continue, la modernizarea si reformarea sectorului cultural romanesc.

Am sperat ca toate aceste actiuni vor duce in timp la crearea unui climat cultural stabil care sa ofere sanse de dezvoltare reale tinerilor artisti si sectorului cultural privat. Cu mare dezamagire am constatat ca acest lucru este aproape imposibil in Romania. In perioada scurta de mandat a dlui. Ministru Alexandru Paleologu - care a fost paradoxal Ministrul cel mai tinar si mai incompentent pe care l-a avut Romania in ultimii 20 de ani, artistii au fost obligati sa devina PFA, cele cateva linii de finantare existente - fondul de mobilitate lansat la initiativa sectorului cultural de dna Mona Musca, si Promocult - au fost amanate sine die, institutii culturale importante au fost desfiintate prin comasare, profesionisti in management cultural au fost inlocuiti cu persoane numite politic, fara a avea experienta in domeniul cultural. Prin modul in care ati decis sa conduceti MCPN si prin deciziile luate recent, dumneavoastra ati continuat sa duceti o politica asemnatoare, indreptata impotriva creatorilor si operatorilor culturali.

Mai mult decat atat, intarzierea cu care reactionati la cererile sectorului cultural - as aminti aici scoaterea legala la concurs a postului de director al Administratiei Fondului Cultural National, ceruta inca din 2009 - aduce deservicii majore atat institutiei dvs., cat si sectorului cultural. Pentru a face inteleasa mai bine aceasta situatie, doresc sa scot in evidenta cateva probleme majore cu care aceasta institutie se confrunta in acest moment. Bugetul alocat AFCN de catre MCPN pentru proiectele culturale din 2010 este total insuficient (aproximativ 500.000 lei) anul acesta fiind inscrise in concurs 615 proiecte culturale. Ma intreb retoric cum a fost fundamentata aceasta decizie, in contextul in care dvs. ati decis sa finantati arbitrar doua festivaluri de teatru cu suma de peste 2.000.000 lei (de patru ori mai mare decat cea acordata sectorului cultural in ansamblul sau)?
Continuand cu AFCN, sesiunea de proiecte culturale din acest an a fost organizata defectuos, existand o serie de probleme tehnice si suspiciuni legate de modul in care au fost evaluate proiectele culturale de catre evaluatorii angajati de AFCN.
Dintre cele mai importante deficiente as mentiona:
- Caderea serverului AFCN in ultimele doua zile inaintea termenului final de depunere a proiectelor, lucru care a dus la o pierdere considerabila de timp a operatorilor culturali si la respingerea administrativa a unui numar mare de proiecte, in parte datorata pierderii documentelor de pe server si imposibilitatii depunerii acestora in format tiparit la registratura AFCN. Necesita o evaluare particulara cum este posibil ca 172 de proiecte - procent foarte mare, peste 25\% din numarul proiectelor depuse – sa ajunga a fi respinse administrativ si care a fost aportul adus la aceasta situatie de problemele tehnice ale aplicatiei online.


- Suspiciuni legate de modul in care a fost realizata evaluarea proiectelor culturale. Exista cazuri clare de incompatibilitate in care evaluatori angajati de catre AFCN au avut inscrise in competitie, prin organizatiile la care sunt afiliati, proiecte culturale care au fost declarate castigatoare cu sume importante de bani. De asemenea, exista cazuri de proiecte declarate castigatoare care au fost incadrate la o arie tematica gresita, insa au fost evaluate pozitiv si declarate castigatoare.

- Neconcordonta dintre prioritatile de finantare anuntate initial si rezultatele selectiei. Conform
rezultatelor facute publice niciun PFA nu a fost selectat pentru finantare, desi artistii au fost obligati prin lege de catre MCPN sa se transforme in 2009 in PFA-uri pentru a avea acces direct la fonduri.

- Existenta unui tendinte de sprijinire a proiectelor de formare profesionala cu impact la scarea mica (ateliere de formare pentru muzicieni, actori si studenti pentru salvarea unui castel) in detrimentul proiectelor care investesc in managementul cultural si intarirea capacitatii organizationale a operatorilor culturali, zona care are nevoie de investitii masive si pe termen lung) mai ales in contextul crizei economice profunde in care ne aflam.

- Decizia directorului AFCN de a analiza contestatiile operatoriilor culturali si a face publica grila de notare a proiectelor respinse abia dupa finalizarea etapei a II-a si nu imediat dupa anuntarea rezultatelor, asa cum este normal. Aceasta decizie afecteaza in mod real modul in care contestatiile vor fi re-evaluate, fondul disponibil pentru acestea fiind insuficient avand in vedere problemele mai sus-mentionate.

Toate aceste probleme grave prezentate mai sus se datoreaza in principal unui management defectuos si unei situatii de interimat care dureaza de peste un an de zile, intr-o institutie publica aflata in administrarea Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Prin decizia luata de re-confirmare recenta in postul de director intermar a dlui. Cristian Vasile Petcu, sunteti in egala masura responsabil de modul dezastruos in care a fost organizata selectia AFCN in 2010.

Luand in considere aceasta situatie, va solicit demiterea de urgenta a directorului interimar, dl. Cristian Vasile Petcu, si numirea unui nou director interimar, specialist in management cultural si cu experienta in domeniul cultural, pentru a nu compromite si urmatoarea evaluare, cea a proiectelor editoriale, care va incepe curand. Concomitent cu aceste decizii, va solicit scoaterea de urgenta la concurs a postului de director AFCN, solicitare adresata de sectorul cultural prin cele doua petitii initiate in 2009 si 2010.

Pentru inlaturarea oricaror eventuale suspiciuni legate de critica pe care o aduc organizarii concursului de proiecte al AFCN din aceasta sesiune, doresc sa precizez ca am luat decizia de nu depune contestatie pentru cele patru proiecte pe care le-am depus si care au fost respinse administrativ sau declarate necastigatoare.

Nu in ultimul rand, doresc sa fac public ca ultimele dvs. initiative in calitate de Ministru - impunerea CAS pe drepturile de autor si scaderea sumei forfetare de la 40\% la 20\%, modul netransparent si arbitrar de atribuire a fondurilor publice, reducerea anuntata cu 20\% a bugetului destinat proiectelor culturale, slaba sustinere a sectorului cultural privat (lucru paradoxal in conditiile in care Romania a beneficiat incepand cu 2004 de o guvernare liberala), descentralizarea fortata a ultimelor centre culturale de la Arcus si Bacau, lipsa de fermitate in implementarea legislatiei existente (vezi noua lege a institutiilor de spectacol care exista doar pe hartie), zvonurile privind iminenta disparitie a Centrului National al Dansului care este obligat sa paraseasca spatiul detinut in cladirea Teatrului National Bucuresti, sunt toate actiuni indreptate in mod direct impotriva creatorilor, publicului si a sectorului cultural in general. Mai mult decat atat, imposibilitatea dvs. de a dialoga in mod real cu societatea civila, inexistenta unei strategii si a unei viziuni de dezvoltare a sectorului cultural pe termen lung, precum si luarea unor masuri urgente care sa aiba in vedere salvarea culturii romane vii in aceasta perioada de criza profunda, afecteaza considerabil credibilitatea dvs. si capacitatea de a conduce destinele culturii in Romania.

Tinand cont de toate aspectele prezentate, va solicit demisia de onoare din functia in care ati fost numit. Aveti sansa prin gestul dumneavoastra sa opriti migratia masiva a creatorilor si managerilor culturali din Romania si intrarea sectorul cultural romanesc intr-un colaps financiar si moral total.

Ii invit pe toti artistii, operatorii culturali, mass-media si publicul larg care sunt de acord cu cele prezentate mai sus, sa se alature acestei initiative si sa semneze alaturi de mine aceasta scrisoare de protest.

Cu consideratie,

Cosmin Manolescu

coregraf si manager cultural
Fundatia Gabriela Tudor

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
50 / 100

Latest Signatures

 • 04 October 201550. Bradu A
  I support this petition
 • 11 September 201549. Anamaria P
  I support this petition
 • 27 August 201548. Irina B
  I support this petition
 • 30 May 201547. Anamaria V
  I support this petition
 • 15 May 201546. Silviu M
  I support this petition
 • 15 May 201545. Andreea V
  I support this petition
 • 02 December 201444. Claudiu C
  I support this petition
 • 07 November 201443. Claudia P
  I support this petition
 • 17 June 201442. Virgil A
  I support this petition
 • 16 May 201441. Corina B
  I support this petition
 • 08 May 201440. Nicolae M
  I support this petition
 • 26 February 201439. Alexandra Jacobs
  I support this petition
 • 07 December 201338. Condruz B
  I support this petition
 • 06 November 201337. Otilia B
  I support this petition
 • 26 October 201336. Andrei I
  I support this petition
 • 30 September 201335. Razvan I
  I support this petition
 • 21 September 201334. Anamaria R
  I support this petition
 • 18 September 201333. Laura H
  I support this petition
 • 28 August 201332. Ionut P
  I support this petition
 • 07 July 201331. Tania C
  I support this petition
 • 18 June 201330. Simona P
  I support this petition
 • 05 May 201329. Marina N
  I support this petition
 • 29 March 201328. Elena V
  I support this petition
 • 02 February 201327. Ioana G
  I support this petition
 • 21 November 201226. Gratiela E
  I support this petition
 • 23 October 201225. Silvia G
  I support this petition
 • 06 October 201224. Agata S
  I support this petition

browse all the signatures

Maurice YuBy:
Nature and EnvironmentIn:
Petition target:
Ministerul Culturii si Patrimoniului National

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets