Scrisoare catre Ministrul Finantelor Publice referitor la legislatia financiara sign now

Stimate domnule ministru Sebastian Vladescu,

Asa cum s-a concluzionat si in urma sesiunilor de informare si consultare organizate de AFCN impreuna cu operatorii culturali in orase precum Timisoara, Cluj, Iasi, Craiova, Vaslui, Giurgiu, Braila, Sf. Gheorghe, Targu Jiu, Focsani, Botosani, finantarile nerambursabile acordate proiectelor si actiunilor culturale se confrunta cu o serie de dificultati, mai precis cu prevederile care constituie un cadru legislativ specific, destinat agentilor economici, dar care se rasfringe si asupra sectorului cultural.

1. Astfel, programele culturale (proiecte multianuale) sunt mult restrictionate de lipsa bugetelor multianuale, fapt care conduce la imposibilitatea practica de a acorda finantari nerambursabile care sa depaseasca un exercitiu financiar (31 decembrie).
O mai buna colectare a contributiilor la FCN ar asigura un minimum de fonduri care sa permita incheierea unor contracte de finantare dincolo de finalul anului financiar. De aici, importanta crearii unui cadru clar si eficient de colectare a acestor contributii, in colaborare cu reteaua teritoriala a MFP, ANAF si MCC.

2. Organizatiile de mici dimensiuni, artistii (persoanele fizice si / sau persoanele fizice autorizate) dispun de resurse financiare reduse. De aceea, prevederile HG 264/ 2003, privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fondurile publice, restrictioneaza avansurile alocate din fonduri publice si constitue un veritabil obstacol in demararea unui proiect cultural , care nu dispune de fonduri si nu beneficiaza de un rulaj financiar complementar al micii organizatii.
O exceptie introdusa in completarea acestei HG ar simplifica procedurile (renuntŠ²ndu-se la scrisoarea de garantie bancara pentru returnarea avansului) si ar sprijini in mod real operatorii culturali, oferind un acces direct la finantarea nerambursabila.

Exceptii sunt deja prevazute la art. 4, alin. 2 al H.G. 264/2003 (republicata la 5 februarie 2004), pentru institutele nationale de cercetare si pentru institutiile publice.

3. O categorie de operatori culturali pe care ii vizeaza activitatea AFCN este formata din artisti, persoane fizice. Codul fiscal actual nu prevede posibilitatea ca o persoana fizica sa primeasca un grant - o finantare nerambursabila pentru proiecte culturale, ceea ce ar conduce la iesirea acestor finantari din sfera veniturilor impozabile. in schimb, exista prevederi referitoare la posibilitatea acordarii unor granturi de calatorie, pentru care beneficiarul nu plateste impozit.

in viitor, o analiza a acestei situatii ar putea lua in considerare si completarea grant-urilor mentionate de Codul Fiscal cu tipul de finantari pe care le acorda AFCN in cadrul sesiunilor de finantare.

In concluzie va rugam sa luati masuri urgente pentru ajustarea legislatiei contribuind astfel la alinierea la normele europene.

In speranta ca veti lua in considerare opiniile noastre ca beneficiari,

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal reached !
50 / 50

Latest Signatures

browse all the signatures

Rose PatrickBy:
Politics and GovernmentIn:
Petition target:
Ministrul Finantelor Publice

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets