Save the Danube Delta! Salvati Delta Dunarii! sign now

SAVE THE DANUBE DELTA! SALVATI DELTA DUNARII!

In Romanian:

Grupul de Lobby Romanians Worldwide sustine initiativa Ziarului Ziua si va aduce la cunostinta ca am declansat, la randul nostru, o ampla campanie de sensibilizare a Diasporei romane, in vederea sustinerii acestei actiuni.

Suntem convinsi ca, impreuna, romani din tara si cei cu domiciliul in strainatate, vom reusi, macar in ceasul 11, sa oprim, ca societate civila, ceea ce politicul intentioneaza sa distruga.

Delta Dunarii este si va trebui sa ramana ceea ce este : UN MONUMENT AL NATURII. Delta Dunarii este un ecosistem unic protejat de UNESCO.

NE ALATURAM CAMPANIEI ZIARULUI ZIUA DE SALVARE A DELTEI DUNARII.

Romanians Worldwide Group (RWW Group) http://groups.yahoo.com/group/RomaniansWorldwide
[email protected]

In English:

SAVE THE DANUBE DELTA!

Ukraine will continue building a navigational canal in the Danube River Delta. A senior Ukrainian Foreign Ministry official has confirmed the construction of the canal, despite a European Union call to halt work amid fears the waterway could harm the environment.

The Danube Delta is a unique, UNESCO protected ecosystem. The construction of such a canal could lead to rare birds species and flora being extinguished.

Romania has protested to international organizations over the Bastroe canal project, saying it could damage the unique ecosystem in the delta, home to more than 280 bird species.

Romanians Worldwide Group (RWW Group) supports the Romanian ZIUA daily project to stop the building of this canal by Ukraine.

RWW Group supports "ZIUA" dailys initiative to protect the Danube Delta.

Your signature on this Petition could help save the Danube Delta!

Sign now, save the Danube Delta!

Romanians Worldwide Group (RWW Group) in support of the ZIUA daily project

http://groups.yahoo.com/group/RomaniansWorldwide
[email protected]


ZIUA - EDITORIAL - Vineri, 23 iulie 2004

http://www.ziua.ro/display.php?id=20552&data=2004-07-23

Romania si Ucraina cu moartea la Gurile Dunarii

Victor RONCEA

In momentele cand viata tarii este afectata distructiv, din interior sau exterior, in momentele in care impotenta clasei politice actuale face ca Romania sa fie pusa in situatii de insecuritate, in momentele in care pare sa nu mai existe nici o alta speranta in spatiul public, natiunea se intoarce spre presa.

Presa, ca varf de lance al societatii civile, a ajuns sa reprezinte, dupa Biserica si Armata, institutia spre care se indreapta sperantele de azi si de maine ale romanilor. Aparatul statal este la pamant. Romanii nu se mai simt protejati de institutiile sale, corupte si aservite clientelar.

Intr-o astfel de societate, presa independenta are datoria sa intervina, civic. Pentru constructia unei democratii reale, pentru protejarea acestei tari si a minunilor sale, pentru siguranta cetatenilor sai. Acesta este fondul de la care porneste o noua campanie, civica, a ziarului ZIUA. Destinata salvarii acestei capodopere a naturii care este Delta Dunarii.

Datele sunt, in mare, cunoscute. Astazi informam ca moartea a si sosit in Delta ca urmare a acestei operatiuni iresponsabile. Dupa cum afirmam in apelul nostru public, autoritatile ucrainene au decis sa construiasca un canal navigabil chiar prin mijlocul Rezervatiei Naturale Delta Dunarii, zona care face parte din patrimoniul UNESCO. Statele Unite, Uniunea Europeana si Romania, alaturi de prestigioase organizatii internationale de protectie a mediului, cum ar fi World Wild Fund, au criticat in van operatiunea nociva a Ucrainei pe bratul Bastroe. Proiectul a intampinat opozitia puternica a societatii civile din Ucraina, organizatiile de mediu din aceasta tara fiind primele care au protestat fata de constructia canalului. Unde sunt organizatiile romanesti, este o intrebarea fireasca?

Fondul Mondial pentru Natura (World Wild Fund) afirma, intr-un apel adresat ministrilor de Externe ai tarilor dunarene: "In pofida existentei unor rute alternative si mult mai putin nocive de navigare intre Dunare si Marea Neagra, aceasta zona protejata este in prezent distrusa, in ciuda a cel putin 11 conventii internationale la care Ucraina este semnatara. Proiectul de construire a canalului, valorand mai multe milioane de dolari, pune in pericol existenta si habitatul natural a peste 280 de specii de pasari, incluzand aici 70 la suta din intreaga populatie de pelican alb a planetei si jumatate din numarul mondial de cormorani pigmei".

In ceasul al 11-lea, autoritatile de la Bucuresti au reactionat la randul lor, solicitand Ucrainei sa opreasca lucrarile canalului pana la realizarea unui studiu independent care sa evalueze impactul constructiei asupra mediului inconjurator din Delta Dunarii. Reactia statului roman vine insa foarte tarziu, dupa ce ucrainenii au inceput constructia canalului si cu toate ca cele mai inalte autoritati de la Bucuresti stiau de planul Kievului inca din anul 2001.

Proiectul beneficiaza de sprijinul total al Guvernului ucrainean, care este dispus sa treca peste orice pentru a il duce la indeplinire. Dincolo de considerentele de ordin strategic, o alta tinta a Ucrainei pare sa fie distrugerea statutului conferit de UNESCO Deltei, dupa cum avertizeaza o organizatie de protectie a naturii din Slovenia. "Aceasta va fi lovitura finala, iar Guvernul ucrainean si sectorul de afaceri vor avea libertatea sa desfiinteze rezervatia si sa-i foloseasca teritoriul in scopul afacerilor", afirma societatea ecologista slovena.

Chiar in acest ceas, al 11-lea, si Romania mai poate face ceva. Impreuna cu societatea civila ucraineana, dornica de o democratizare reala a Ucrainei, societatea civila romaneasca poate actiona la forurile europene si internationale pentru oprirea acestei constructii. Presiunile internationale pot constrange Ucraina. In toamna urmeaza schimbarea, credem noi, a acestui regim totalitar de la Kiev. O Ucraina democratica trebuie sa asculte de vocea ratiunii si sa respecte dreptul international. Campania mediatica lansata de ZIUA si Asociatia Civic Media propune celor preocupati de soarta Romaniei sa actioneze coerent si convergent pentru salvarea Deltei Dunarii in fata acestei amenintari. Suntem convinsi ca eforturile conjugate ale societatii civile responsabile din Romania si Ucraina pot avea sorti de izbanda.

Nu in ultimul rand, este de notat ca momentul inaugurarii primului tronson al canalului este ales de autoritatile de la Kiev sa fie tocmai 24 august. O zi nationala ucraineana insa o zi nefasta pentru Romania. 24 august 1944 este ziua in care s-a consemnat sfartecarea Romaniei, este ziua neagra in care a inceput Holocaustul romanesc din Rasarit. Ziua stalinizarii Basarabiei, cu deportarile si crimele in masa ale populatiei romanesti.
Actiunea noastra comuna, romano-ucrineana, pentru salvarea minunii Dunarii prin stoparea acestei constructii criminale, ar putea constitui si un exemplu concret de reconciliere si solidaritate in acest spatiu atat de incercat de dezbinare si ura.

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
0 / 10000

Latest Signatures

No one has signed this petition yet

Christian PattersonBy:
International PolicyIn:
Petition target:
Ziua Daily

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets