SajtГіszabadsГg? sign now

SajtГіszabadsГg?

Sokan nem Гrtik a tГrsadalmi mГretЕ apГtiГt a sajtГіszabadsГg tГrvГnyi betiltГsГval kapcsolatban. LegutГіbb a Kossuth tГren ugyan mГr tГbb ezer ember tГntetett egy elГg lehangolГі szervezГs Гs program keretei kГzГtt, de hГt kevesen voltunk. Hogy az ott lГvЕk tГbbet Гrdemeltek volna, ez kevГssГ fontos kГrdГs.

A lГnyeges az, hogy a szervezЕk (ahogy a parlamentben tiltakozГі pГrtok is) ГnmagГban, вpolitikai ideolГіgiГtГіl mentesenв szemlГlik a sajtГіszabadsГg kГrdГsГt, pedig e politikai jog megvonГsa csupГn a jГghegy csГєcsa. A rendszervГltГs hЕsi mitolГіgiГjГra ГpГtЕ, jobbГra ГrtelmisГgi tiltakozГіk semmit nem tanultak az elmГєlt hГєsz Гv tapasztalataibГіl. Nem Гrtik, hogy nem ГnmagГban a sajtГіszabadsГgrГіl van szГі, hanem magГnak a rendszernek az ГtalakulГsГrГіl, a tГrsadalom elnyomorodГsГrГіl. Ennek kГvetkeztГben a tekintГlyuralmi rendszer megszilГrdГtГsГnak fГzisГt ГljГk. Nem Гrtik, hogy a tГrsadalom jelentЕs tГmegei ГletfeltГteleik hanyatlГsГnak idЕszakaiban a formГlis politikai jogokkal, az вГєri huncutsГggalв szemben fontosabbnak tekintik a munkГhoz valГі jogot, az ingyenes egГszsГgГgyi ellГtГshoz valГі jogok gyakorlati megvalГіsulГsГt, egyszГіval a szociГlis jogokat. Az e tГren elszenvedett sГrelmekre ГpГtett a baloldali csengГsЕ demagГіgiГval operГlГі jobboldal. RГgi mese ezв de februГrtГіl kevesebb jut az alacsonykeresetЕeknek, megszorГtГsok vГrhatГіk a nyugdГjak, szociГlis ellГtГsok terГn. Az ГbredГs a tГrsadalom szГmГra keserЕ, a вdemokrataв ГrtelmisГg szГmГra kГsЕ lesz.

Azok, akik nem magГnak az egГsz politikai Гs gazdasГgi rendszernek az ellentmondГsait tГmadjГk, hanem csupГn a szГmukra a legfontosabbnak lГtszГі jog alГГsГt utasГtjГk el, ne szГmГtsanak a szociГlisan Гs gazdasГgilag kirekesztettek, kulturГlisan megalГzottak szolidaritГsГra, ha Еk maguk a tГrsadalom ezen elnyomott milliГіival nem hajlandГіk szolidaritГst vГllalni.

TermГszetesen a polgГri sajtГіszabadsГg visszaГllГtГsa is jelentЕs dolog volna, de ettЕl mГg a rendszer belsЕ ingatagsГga, demokratikus deficitjei fennmaradnГnak. Ha nyugati nyomГsra OrbГnГk feladnГk a sajtГі egyetlen pГrt Гltali kisajГtГtГsГt, mГg mindig ott maradnГnak a rendszer szociГlis anomГliГi, amelyek ГppensГggel a demokratikus politikai rend ellen hatГі tГnyezЕk lehetnek egy olyan korszakban, amikor nem lГtezik reГlis, baloldali tГmegmozgalom, a tГrsadalmi ГnvГdelem mozgalma, amely tГєl kГvГn lГpni a tЕkГn, a gazdasГgi kizsГkmГnyolГs, a profitmaximalizГlГs rendszerГn a kГzГssГgi tulajdonlГs ГrdekГben.

Ha sikeres ellenГllГsi mozgalomban gondolkodunk a sajtГіszabadsГg vГdelmГben, akkor egyГєttal a szociГlis jogok vГdelmГt is vГllalnunk kell. Ez az egyetlen garancia arra, hogy valГіban demokratikus tГmegmozgalom jГjjГn lГtre, hogy meggГtoljuk egy tekintГlyuralmi rendszer vГgleges berendezkedГsГt MagyarorszГgon, Гs ezzel tulajdonkГppen az egГsz rГgiГіban.

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
0 / 50

Latest Signatures

No one has signed this petition yet

Ruby BushBy:
Justice, rights and public orderIn:
Petition target:
Hugarian Government

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets