Protestul Medicilor Rezidenti sign now

Protestul Medicilor Rezidenti,Dupa 16 ani de tranzitie si reforme in domeniul sanitar consideram ca este momentul de a protesta in mod public fata de conditiile de salarizare impuse de Ministerul de resort. Protestam deoarece dupa examenul de rezidentiat suntem prinsi in capcana unui contract de munca cu perioada determinata (intre 3 si 6 ani) care ne acorda cu indecenta un salariu lunar net de 426 lei. Mentionam ca desi legea prevede plata garzilor medicilor rezidenti, exista numeroase spitale care indraznesc sa incalce aceasta prevedere. Majoritatea rezidentilor isi efectueaza stagiile in centre universitare, ceea ce inseamna plata chiriei, a transportului in comun, a cartilor necesare pregatirii pentru viitoarea specialitate, a unui stetoscop si a unui tensiometru, participarea la congrese medicale. Insa toate acestea sunt imposibil de realizat cu 426 lei (jumatate din salariul mediu pe economie). Un asemenea nivel de salarizare pune medicul rezident in fata a 2 variante de supravietuire: acceptarea вatentiilorв de la pacienti sau folosirea resurselor parintilor. Ambele variante sunt inacceptabile pentru un stat european. Consideram extrem de nedreapta discriminarea corpului medical in raport cu functionarii din sistemul de justitie, afaceri interne sau aparare. La fel de nedreapta este discriminarea din interiorul sistemului sanitar - cadrele medii si chiar infirmierele au salarii net superioare medicilor rezidenti. Solicitam remedierea urgenta a acestei situatii prin dublarea salariilor actuale si acordarea a 20 bonuri de masa lunar.

Protestam de asemenea fata de birocratia extrema din spitale (completarea concediilor medicale, a retetelor compensate, a biletelor medicale, a biletelor pentru pacient, codificarea diagnosticelor si procedurilor, calculul deconturilor, etc), o birocratie care ocupa peste 50\% din activitatea zilnica, ceea ce micsoreaza timpul acordat ingrijirii pacientilor, precum si timpul necesar pregatirii pentru specialitatea aleasa.

Protestam fata de taxa de 5 lei, pe care Colegiul Medicilor o opreste lunar din salariul rezidentilor de anul I, in ciuda faptului ca acestia nu sunt de fapt membri ai Colegiului. Estimam ca prin aceasta taxa incasata ilegal, Colegiul Medicilor beneficiaza anual de fonduri de 120.000 RON. Solicitam incetarea acestei practici si returnarea sumelor ilegal retrase din salariile rezidentilor de anul I.

Protestam pe aceasta cale fata de coruptia ce patroneaza examenele de angajare in sistemul sanitar, situatie ce se perpetueaza si impiedica accesul tinerilor medici specialisti in spitale. In acest sens propunem utilizarea unui sistem national de testare, asemanator examenului de titularizare utilizat pentru profesori, pentru angajarea medicilor specialist in spitale. Consideram ca si Universitatile ar trebui sa isi creasca gradul de transparenta in momentul scoaterii la concurs a posturilor de preparator si asistent universitar, prin utilizarea unui sistem asemanator.

Protestam fata de acordarea dreptului de libera practica abia dupa trecerea examenului de medic specialist, situatie ce ne interzice practic posibilitatea de a lucra part-time sau in regim de colaborare pe perioada rezidentiatului ca medici de medicina generala. Cerem inlaturarea acestei prevederi si revenirea la norma anterioara, care acorda dreptul de libera practica dupa un an de acitvitate spitaliceasca.

Protestam si fata de sistemul educational medical practicat in multe din Universitatile de Medicina si Farmacie, care neglijeaza formarea de abilitati practice pentru viitorii medici, dar insista pe chestiuni teoretice a caror utilitate in spitale ramane inca sa fie demonstrata. Solicitam Universitatilor de Medicina si Farmacie sa revizuiasca programele si metodele de educatie medicala, in concordanta cu nevoile spitalelor si cabinetelor medicilor de familie.

Protestam fata de conditiile in care pacientii sunt siliti sa primeasca ingrijiri medicale. Lipsa medicamentelor din spitale, folosirea unor echipamente medicale din anii 50-60, lipsa informatizarii, persistenta unui sistem birocratic, ineficient, cladiri a caror stare de degradare le apropie de Evul Mediu, reprezinta realitati in sistemul sanitar romanesc. Consideram indecenta existenta unor asemenea conditii intr-un sistem medical al unei tari care in mai putin de 6 luni va deveni membra a Uniunii Europene. Starea actuala a acestui sistem, vital pentru buna-functionare a unui stat normal, ar justifica pe deplin acordarea unui cartonas rosu din partea organizatiilor Comunitatii Europene.

Deficientele majore prezentate mai sus fac iluzorie eliminarea вspagiiвв din actul medical, insa ele altereaza insasi calitatea acestuia. Aceasta situatie explica de altfel si migratia masiva a medicilor rezidenti romani catre tari ale Uniunii Europene sau ale Americii de Nord.

Salarizarea indecenta a medicilor rezidenti incurajeaza pervertirea morala si sociala a celor ce ingrijesc milioane de romani. Juramantul lui Hipocrat nu poate fi respectat cu 426 lei lunar. In aceste conditii nu intelegem de ce statul roman continua sa scolarizeze mii de studenti in Universitatile de Medicina si Farmacie, din moment ce dupa terminarea studiilor nu le poate acorda un minim necesar traiului zilnic.

Considerand cele de mai sus indemnam toti colegii nostri medici (rezidenti, specialisti, medici primari, cadre universitare) sa participe la acest protest prin atasarea unei mici panglici rosii la costumul de medic, pana la rezolvarea situatiei actuale. Prezentul protest precum si lista nominala a celor ce il sustin vor fi inaintate in termenul cel mai scurt Ministrului Sanatatii, Primului-Ministru, Presedintelui Romaniei, Directiilor de Sanatate Publice judetene, Colegiului Medicilor, Delegatiei Comisiei Europene in Romania, precum si principalelor medii de informare. Credem ca este timpul sa primim explicatii si solutii pentru actuala stare a medicilor rezidenti. Statul roman trebuie sa inteleaga ca existenta lui depinde de buna functionare a sistemului medical, iar sistemul medical depinde de o clasa de medici bine instruiti si motivati.

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
0 / 5000

Latest Signatures

No one has signed this petition yet

Jerry ToddBy:
ReligionIn:
Petition target:
Ministrul Sanatatii, Primul-Ministru, Presedintele Romaniei, Colegiul Medicilor, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Directia de Sanatate Publica Bucuresti

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets