Peticion per Shpetimin e Piramides/ Petition for Saving the Pyramid sign now

Tiranл, mл 01.11.2010

[a brief in English can be found at the end of petition text]

Nл mes tл muajit tetor, kryeministri z. Sali Berisha, shpalli pa asnjл kлshillim paraprak publik apo specialist, shembjen e ish-muzeut tл diktatorit Enver Hoxha, sot Qendra Ndлrkombлtare e Kulturлs Pjetлr Arbnori, prej 20 vjetлsh e njohur midis shqiptarлve si Piramida. Kjo ndлrtesл, e pлruruar nл vitin 1988 pлr tл glorifikuar kultin e Diktatorit, pas vendosjes sл pluralizmit u zhvesh nga atributet funksionale tл Muzeut dhe gjatл dy dekadave лshtл pлrdorur pлr funksione publike pлrgjithлsisht me thelb kulturor (panaire, koncerte, aktivitete promocionale, teatлr, bibliotekл, media, etj).
Pas njл serie vendimmarrjesh tл papлrcaktuara, mл nл fund, para njл viti filluan punimet pлr shndлrrimin pлrfundimtar tл saj nл Teatлr Kombлtar, duke vлnл nл dispozicion edhe rreth 5 milion euro nga buxheti i shtetit pлr kлtл qлllim.
Pikлrisht nл mes tл kлtij procesi, nл mлnyrл ende tл pamotivuar, kryeministri Sali Berisha vendosi shembjen e saj dhe ndлrtimin nл atл parcelл tл kompleksit tл ri parlamentar (ndonлse njл konkurs ndлrkombлtar me kлtл qлllim ishte zhvilluar dy vjet tл shkuara).

1. Duke patur parasysh nл kлndvлshtrimin historik dhe arkitekturor:
- Arti dhe kultura janл shumл mл tл vjetra dhe tл domosdoshme pлr njл komb sesa politika, ndaj kombet e qytetлruara u japin atyre pлrparлsi;
- Humbjen drastike tл trashлgimisл sл periudhлs totalitare nл vend pasi me shkatлrrimin e Piramidлs zhduket dлshmia mл e dukshme e arsyes sл vuajtjes dhe dлnimit tл mijлra tл pлrndjekurve politikл shqiptarл;
- Distancimi ideologjik ndaj tл shkuarлs, лshtл po aq i rлndлsishлm sa ruajtja e gjurmлve tл saj pasi shqiptarлt kanл dлshmuar se janл tл ndлrgjegjshлm pлr tл mos e trajtuar trashлgiminл e diktaturлs me tл njлjtin mekanizлm pervers tл pлrdorur nga diktatura me trashлgiminл e tyre;
- Kjo godinл лshtл produkti arkitekturor dhe ndлrtimor mл cilлsor i projektuesve dhe ndлrtuesve shqiptarл gjatл periudhлs sл regjimit totalitar;
- Nga pikлpamja e zgjidhjes plani-volumetrike, Piramida pлrfaqлson njл tipologji unike nл llojin e saj, krahasuar me tipologji tл ngjashme nл vende tл tjera;
- Mungesat dhe nevojat e pafundme pлr institucione publike kulturore, si Teatri Kombлtar, Biblioteka Kombлtare, hapлsira komunitare pлr shfaqje, ekspozita, librari, panaire, koncerte, muze, etj.
- Pлrmes kлtij vendimi politika shqiptare do tл jepte njл mesazh destruktiv si pлrpara opinionit vendas, qл ka nevojл pлr mesazhe ndлrtimtarie dhe maturie, ashtu edhe pлrpara opinionit ndлrkombлtar.

2. Duke patur parasysh nл kлndvлshtrimin ligjor:
- Pлrmes vendimit tл shembjes sл kлsaj godine, shkelet rлndл ligji 9048 dt. 07.04.2003 Pлr trashлgiminл kulturore, i cili pлrcakton qartл se nл monumentet e Kat II-tл nuk lejohet tл ndryshohet pamja e jashtme, por vetлm lejohen ndryshime tл hapлsirave tл brendshme;
- Monumenti лshtл pjesл e Qendrлs Historike tл Tiranлs, shpallur me VKM 180 dt. 13.04.2000;
- Me Urdhлr tл veзantл tл Ministrit tл Kulturлs, лshtл shpallur Monument Kulture i Kat. II nл vitin 2006.

3. Pлr gjithл sa mл sipлr i kлrkojmл:
- Kryeministrit tл Republikлs, tл zbatojл ligjin pлr Trashлgiminл Kulturore, duke ruajtur nл зdo rast tлrлsinл e objektit tл Piramidлs;
- Kuvendit, tл iniciojл ngritjen e njл komisioni nл tл cilin tл marrin pjesл edhe ekspertл tл pavarur, specialistл dhe pлrfaqлsues tл shoqлrisл civile, pлr tл pлrzgjedhur destinacionin dhe projektin fitues, sipas kлrkesave tл ligjit pлr Trashлgiminл Kulturore;
- Qeverisл, ndлrprerjen e veprimeve arbitrare administrative mbi kлtл objekt, ruajtjen dhe konservimin e tij, deri sa tл merret njл vendim pлrfundimtar.

"The Pyramid is one of the masterpieces of the Albanian modern architecture, produced in the last years of the socialist period.
It was designed as the museum of dictator Enver Hoxha in 1988, and served as such for two years.
During the last 20 years, it has functioned as a cultural center and has been a landmark for the city.
Without any kind of consultation, recently the current government, has taken a decision for demolishing this building and placing the new Parliament at its site.

Forum for Preservation of Albanian Historic Heritage".


F O R U M I
PЛR MBROJTJEN E TRASHЛGIMISЛ HISTORIKE SHQIPTARE

ADMIRINA PEЗI - Suplement MILOSAO
ADRI NURELLARI - Publicist
ALBAN DUDUSHI - Emisioni TOP SHOW
ALEKSANDER ЗIPA - GAZETA SHQIP
ANDI DOBRUSHI - FONDACIONI SHOQERIA E HAPUR PER SHQIPERINE
ANILA BASHA - GAZETA SHQIPTARE
ANILA ROSSI - FONDI SHQIPTAR I TRASHEGIMISE
ARDIAN KLOSI - Studiues
ARTAN LAME - QENDRA SHQIPTARE E TRASHEGIMISE
ARTAN SHKRELI - SHOQATA E ARKITEKTEVE
AURON TARE - ALBANIAN NATIONAL TRUST
BAJRAM PEЗI - FEDERATA E KOLEKSIONISTEVE
BEN ANDONI - Revista MAPO
BETI NJUMA - Gazetare TCH
ERJON TASE - Gazetar
DASHNOR KALOЗI - Gazetar
DIANA NDRENIKA - FONDACIONI TRASHEGIMIA SHQIPTARE
GJERAK KARAISKAI - Studiues
LORENC BEJKO - QENDRA NDERKOMB. E ARKEOLOGJISE SHQIPTARE
MAKS MUЗI - Shoqata e NDERTUESVE
MAKS VELO - Arkitekt, Piktor
MENTOR KIKIA - FORUMI I MENDIMIT TE LIRE
MUSTAFA NANO - Gazetar, Botues i "Res Publica"
NIKOLLA XHARO - SHOQATA E FILATELISE
REZAR XHAXHIU - VIZION +
ROLAND QAFOKU - ORA NEWS
RUDINA XHUNGA - Gazetare SHQIP
SKENDER MINXHOZI - Revista MAPO
YLLI MANJANI - Jurist
VASIL TOLE - Akademik

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
0 / 50

Latest Signatures

No one has signed this petition yet

Rachelle LivingstonBy:
Transport and infrastructureIn:
Petition target:
Parlamenti i Shqiperise/ Albanian Parlaiment

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets