Peticija po povod odzemanjeto na IFFK "Brakja Manaki" od Bitola sign now

Соопштение до медиумите и граѓаните на Република Македонија


Сакаме да Ве информираме дека денес попладнето на 30.09.2008 започна акција на собирање на потписи во Битола на Широк Сокак и на интернет. Ги повикуваме граѓаните да се потпишат на петицијата.

Организатори на оваа акција се младите граѓани кои протестираа на отворањето на филмскиот фестивал Браќа Манаки како и филмски ентузијасти, уметници и други, кои сите заедно како една неформална група на граѓани одлучно решија да преземат повеќе активности се со цел ИФФК Браќа Манаки да не биде одземен на Битола!

Ние како иницијатори на оваа акција и на акците што допрва ќе следат однапред се дистанцираме од било каква политичка или дневно-политичка конотација и исклучиво ги нагласуваме нашите граѓански мотиви.

Ја информираме целата јавност, (институции, медиуми, граѓански сектор и обични граѓани) дека строго се залагаме за зачувување на традицијата, интегритетот и континуитетот на филмскиот фестивал како нераскинлив дел од историјата и културниот живот на Битола.

Остро протестираме против оваа централистичка идеја (во времиња кога се води силна децентрализирачка политика) на организаторите на фестивалот каде градот кој 28 години наназад беше неприкосновен домаќин со овогодинешното минимално учество е сведен на ревијален дел.

Ги повикуваме не само засегнатите граѓани на Битола туку и граѓаните од останатите градови како и граѓаните на главниот град Скопје да ни пружат поддршка во напорите да се избориме за задржување на фестивалот во неговата природна средина.

Ги осудуваме сите евентуални провинциски испади од поединци на локалпатриотска основа, зошто нашата цел нема никаква намера да сее раздор помеѓу граѓаните во државата.

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal reached !
800 / 100

Latest Signatures

 • 17 December 2015800. Vera K
  I support this petition
 • 10 December 2015799. Marija Le
  I support this petition
 • 08 December 2015798. Lidija D
  Manifestacijata treba da ima kontinuitet i e poverodostojna koga se odrzuva tamu kade i sto pocnala. Toa e tradicija. Pocituvajte ja. Znaci treba i mora da se odrzuva vo Bitola. Pozdrav
 • 08 December 2015797. Marice David
  malku li ima nastani vo skopje????
 • 07 December 2015796. Marina Frost
  Ne go davame Manaki vo Skopje
 • 05 December 2015795. Elena Flores
  В
 • 05 December 2015794. Mirko T
  I support this petition
 • 04 December 2015793. Katica Buchanan
  В
 • 04 December 2015792. Ivan K
  I support this petition
 • 03 December 2015791. Tome Rosales
  samo napred
 • 01 December 2015790. Vladimir N
  IFFK "Brakja Manaki" vo Bitola!
 • 17 November 2015789. Gaudi Vargas
  Manaki vo Bitola
 • 14 November 2015788. Vasko M
  I support this petition
 • 09 November 2015787. Filip Barry
  Ne go davame Manaki vo Skopje
 • 05 November 2015786. Nikolina Cervantes
  I support this petition
 • 30 October 2015785. Zlatko S
  Braka Manaki pripaga na Bitola, ne ja rusete tradicijata na gradot
 • 23 October 2015784. Nenad T
  I support this petition
 • 23 October 2015783. Emilija Rangel
  Manaki vo Bitola
 • 20 October 2015782. Cele Bolton
  I support this petition
 • 11 October 2015781. Aleksandar T
  "brakja manaki" e gordost na bitola ,gordost na sekoj bitolcanec,zatoa site slozno da si ja zacuvame gordosta i festivalot da si ostane vo bitola!
 • 29 September 2015780. Vladimir T
  I support this petition
 • 26 September 2015779. Solzica Dorsey
  Ako nesto dobro funkcionira, treba da se nagradi, a ne da se otstrani!
 • 25 September 2015778. Suzana Huber
  В
 • 24 September 2015777. Nevena Wall
  I support this petition
 • 22 September 2015776. Vladimir N
  manaki bil, e i ke bidi vo bitola!!!
 • 10 September 2015775. Dejan Simpson
  I support this petition
 • 09 September 2015774. Nikola Mercer
  I support this petition

browse all the signatures

Josie HansenBy:
MusicIn:
Petition target:
Do site sovesni gragjani na Republika Makedonija

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets