Manje reklama, a vie programa sign now

U tijeku je Europsko nogometno prvenstvo u nogometu. I ove godine, kao i prethodnih, Hrvatska radio-televizija prenosi utakmice koje, s manjim ili vecim zadovoljstvom, gledamo. Medjutim, izgleda da nekima u HRT-u nije jasno kako prijenos nogometne utakmice (kao i bilo kojih drugih sportskih priredbi) ne pocinje onog trenutka kada sudac da znak da igra moze poceti, vec on ukljucuje i intoniranje himni drzava koje te reprezentacije predstavljaju (a dogadja se da tijekom toga komentatori ne prestaju pricati), te popis igraca i njihov raspored na terenu. No, kako HRT ima "obaveze prema sponzorima", nakon odsviranih himni obicno uslijedi blok reklama, koji obicno zavrsi u onom trenutku kada igraci izvode pocetni udarac, a ako imamo srece, dogodi se da vidimo popis rezervnih igraca. Da ne napominjemo to kako se zna dogoditi da prijenos drugog poluvremena pocne s pola minute, pa cak i minutom zakasnjenja (kao sto smo imali prilike vidjeti u nedavnom prijenosu utakmice Austrija - Hrvatska). Ovo nije izolirani primjer, vec dio jednog dugog kontinuiteta.

Na kraju, spomenimo jos Zakon o elektronickim medijima (NN 122/03), u kojem je jasno odredjeno kako "trajanje oglasavanja ne smije prijeci 12 minuta u jednom satu programa i 15\% ukupnoga dnevnog trajanja programa koji se objavljuje na drzavnoj ili regionalnoj razini" (cl. 19, tocka 1), te da "u televizijskim programima koji se sastoje od autonomnih dijelova, ili u sportskim programima i slicno strukturiranim dogadjajima i izvedbama koji idu u intervalima, oglasavacki i spotovi teletrgovine ce se objavljivati izmedju dijelova ili u stankama programa koji se prenosi" (cl. 19, tocka 4). Kristalno je jasno kako HRT krsi zakon u obje navedene tocke.

Neshvatljiva je, dakle, potreba HRT-a da gomila novac, unatoc tome sto je javna ustanova i sto se financira iz drzavnog proracuna, te da prekomjernim emitiranjem reklama nanosi stetu svome programu i krsi zakon. Jesu li ti dodatni novci doista potrebni?

Stoga trazimo: manje reklama i ocitovanje odgovornih. Moe i pred sudom.

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
0 / 50

Latest Signatures

No one has signed this petition yet

Deborah WadeBy:
People and OrganizationsIn:
Petition target:
Hrvatska radio-televizija

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets