initiativa pentru modificarea legislatiei privind finantarea in cultura sign now

Stimate Domnule Cгlin Popescu Tгriceanu,
Stimate Domnule Sebastian Vlгdescu,
Stimate Domnule Adrian Iorgulescu,
Stimate Domnule Adrian Pгunescu,
Stimate Domnule Cгtгlin Micula,

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, Romania este membra a Uniunii Europene, acest lucru fiind posibil si datorita prezentei culturii romanesti pe scena culturala europeana si dezvoltarii in ultimii ani a unor proiecte culturale prestigioase in toate domeniile artistice - teatru, film, dans, arte vizuale, muzica etc.

Crearea unor noi institutii publice - Muzeul National de Arta Contemporana, Centrul National al Dansului Bucuresti -, aparitia unor noi sisteme publice de finantare Fondul Cultural National, programele de finantare lansate recent de Institutul Cultural Roman - au impulsionat scena artistica romaneasca si au creat premisele unei dezvoltari durabile a sectorului cultural. Desemnarea Sibiului drept Capitala Culturala Europeana 2007 aduce cultura romaneasca in centrul atentiei internationale, proiectele propuse de operatorii culturali romani in cadrul programului fiind inovatoare si complet adaptate standardelor profesionale europene.

Exista insa probleme majore, in special de ordin legislativ, legate de finantarea si derularea proiectelor culturale, impiedicand in fapt dezvoltarea coerenta a sectorului.

Avand in vedere faptul ca demersurile de formalizare a unor mecanisme de finantare publica pentru cultura realizate de organizatiile din domeniul cultural in ultimii ani au avut un caracter de pionierat, si ca exista deja o experienta in urma mai multor sesiuni de finantare, dorim sa atragem atentia ca deficientele legislative semnalate in ceea ce urmeaza vor afecta si sistemele de finantare publica ce vor fi pe viitor reglementate pentru alte domenii (politici sociale, de sanatate, mediu etc.). In acest sens, initiativa noastra trage un semnal de alarma asupra unei problematici care afecteaza sectorul neguvernamental in ansamblul sau, dincolo de specificitatile actiunii culturale.

Problemele care afecteaza cel mai dramatic derularea proiectelor operatorilor culturali sunt legate de:
- Restrictiile privind accesul la avansuri pentru finantarile nerambursabile din fondurile publice, instituite de HG 264/2003 privind platile in avans din fonduri publice; in prezent accesul organizatiilor neguvernamentale la aceste finantari se face dupa realizarea proiectelor si numai prin rambursarea cheltuielilor realizate, fiind obligate sa depuna garantii financiare importante pentru obtinerea de fonduri in avans; pe de alta parte, institutiile publice se afla in imposibilitatea de a avansa bani pentru plata serviciilor aferente programelor pe care le deruleaza (inchirieri de spatii, promovare etc.).Dorim sa atragem atentia ca realizarea unor proiecte importante planificate in cadrul programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 este in pericol, deoarece operatorii culturali independenti nu pot avansa din resurse proprii banii necesari, iar Ministerul Culturii si Cultelor, ce are prevazuta o suma importanta pentru finantarea acestor proiecte, nu o poate folosi din cauza obstacolelor ridicate de HG 264/2003 privind platile in avans din fonduri publice.
- Lipsa mecanismelor legale care sa permita institutiilor publice din Romania acordarea de finantari multianuale, afectand derularea proiectelor multianuale (ex. participarea la proiecte multianuale co-finantate de Uniunea Europeana prin Cultura 2000/Cultura 2007).
- Nivelul foarte scazut al diurnei ce poate fi decontata din fonduri publice atat pentru invitati romani, cat si straini ce deruleaza proiecte in Romania. Cuantumul diurnei nu este doar mult sub nivelul diurnelor praticate in Uniunea Europeana, ci este complet neadecvata realitatii economice din Romania. Solutia utilizata in mod frecvent de operatorii culturali romani este de a include diurna in onorariul platit conform legislatiei drepturilor intelectuale, lucru ce afecteaza in mod direct nivelul finantarilor publice accesate, contractele pentru plata onorariilor fiind supuse impozitarii.
- Mai mult decat atat institutiile publice din Romania nu pot deconta sau acoperi cheltuielile de transport international pentru invitatii din strainatate ca urmare a unei hotarari de Guvern care nu permite efectuarea unor astfel de cheltuieli. In contextul initierii unor proiecte de cooperare culturala la nivel international si in conditiile in care anvergura acestora aduce servicii enorme imaginii Romaniei in lume, acest inconvenient are un impact negativ chiar asupra felului in care este perceputa Romania in lume.
- Lipsa cadrului legal care sa permita derularea de contracte de finantare nerambursabila de catre persoane fizice. Astfel, desi recent artistii independenti au castigat dreptul de a accesa fonduri publice pentru derularea de proiecte artistice, singurul mod in care acest lucru este posibil este in baza contractelor de cesiune de drepturi intelectuale, supuse impozitarii. (Nu exista mecanisme coerente pentru a pune in practica acest drept, deoarece cadrul legal impune impozitarea tuturor veniturilor artistilor, fara a face exceptie intre veniturile din activitatea artistica si fondurile publice nerambursabile acordate artistilor.)
- Excluderea (prin Legea 350/2005) posibilitatii de a obtine o finantare pentru acelasi proiect de la doua institutii publice subordonate aceleiasi autoritati centrale aduce mari deservicii operatorilor culturali si artistilor romani, in conditiile in care institutiile respective au o strategie de actiune complementara, iar acest model fiind practicat in alte tari europene.
- Lipsa unui cadru legal coerent care sa reglementeze functionarea diverselor mecanisme de finantare nerambursabila pe plan central, ceea ce genereaza nu de putine ori interpretari gresite si diferite ale legii din partea celor care gestioneaza aceste fonduri in cadrul institutiilor publice, afectand astfel negativ derularea proiectelor. (ex. aplicarea de catre MCC si ICR a prevederilor HG Nr. 552/1991 privind normele de organizare in tara a actiunilor de protocol in cazul proiectelor derulate de operatori independenti, desi actul normativ face referire doar la activitati a institutiilor publice).

In consecinta ne adresam Guvernului Romaniei si in special Ministerului Finantelor Publice, pentru modificarea de urgenta a legislatiei care genereaza neajunsurile sus-mentionate.
Propunem astfel:
1) modificarea HG 264/2003 privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fonduri publice, prin eliminarea obligativitatii tuturor entitatilor care deruleaza activitati non-profit (institutii publice, organizatii non-guvernamentale, persoane fizice) de a depune garantii bancare pentru returnarea avansului.
2) modificarea baremului de diurna care poate fi decontat de institutii publice si organizatii non-guvernamentale pentru invitatii romani si straini care participa in proiecte finantate din fonduri publice si derulate pe teritoriul Romaniei la un cuantum adecvat realitatii economice prezente (barem recomandat 70 lei/zi/persoana).
3) modificarea HG 552/1991 privind normele de organizare in tara a actiunilor de protocol si a unor manifestari cu caracter cultural-stiintific, precum si cheltuielile ce se pot efectua in acest scop de catre institutiile publice, prin eliminarea prevederilor care nu permit efectuarea de cheltuieli pentru acoperirea transportului international al participantilor din strainatate la aceste manifestari.
4) modificarea Codului fiscal pentru a permite accesul persoanelor fizice la finantari nerambursabile pentru realizarea de proiecte, venituri care urmeaza sa nu fie impozitate; mentionam ca in prezent exista prevederi legislative care reglementeaza acordarea unor granturi de calatorie (ORDINUL ministrului culturii nr. 2.199 din 14.07.2005), situatie in care beneficiarul nu are obligativitatea de a plati impozit.
5) initierea mecanismelor legale care sa permita institutiilor publice din Romania acordarea de finantari multianuale, si nu doar pe durata unui an calendaristic.
6) modificarea Legii 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general prin includerea unui articol care sa permita o exceptie in obtinerea de fonduri de la institutii publice subordonate aceleiasi autoritati in cazul in care este vorba de o finantare partiala (co-finantare) si de categorii diferite de cheltuieli.

Organizatiile non-guvernamentale si institutiile publice de cultura semnatare ale acestui memoriu solicita Guvernului Romaniei, Ministerului Culturii si Cultelor si Ministerului Finantelor Publice schimbarea de urgenta a legislatiei privind finantarea proiectelor culturale in Romania si in strainatate derulate de operatorii culturali independenti sau institutiile publice, conform normelor existente in cadrul Uniunii Europene. Asteptam un raspuns la propunerile inaintate in termenul prevazut de lege.

Ne aratam disponibilitatea pentru constituirea unui grup de lucru comun format din reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale, ai institutiilor publice de cultura si reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor si ai Ministerului Finantelor Publice, pentru rezolvarea problemelor mai sus mentionate.

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal reached !
650 / 100

Latest Signatures

 • 04 January 2016650. Razvan T
  I support this petition
 • 31 December 2015649. Urma Jarvis
  I support this petition
 • 28 December 2015648. Solomon A
  Position - Function instructor yoga Address В В
 • 27 December 2015647. Bordas A
  Position - Function dansator, coregraf, student UNATC Address sf. gheorghe .............
 • 22 December 2015646. Virgil O
  I support this petition
 • 14 December 2015645. Raluca M
  Position - Function student Address В В
 • 09 December 2015644. Jakabbenke N
  I support this petition
 • 03 December 2015643. Bacs M
  I support this petition
 • 01 December 2015642. Boboc I
  I support this petition
 • 23 November 2015641. Elias F
  I support this petition
 • 21 November 2015640. Horatiu M
  I support this petition
 • 20 November 2015639. Mceanu R
  I support this petition
 • 19 November 2015638. Levente K
  I support this petition
 • 17 November 2015637. Anamaria Avramd
  I support this petition
 • 14 November 2015636. Raluca I
  Position - Function UNAgaleria Address Bucuresti В
 • 05 November 2015635. Simion C
  I support this petition
 • 01 November 2015634. Daniel B
  I support this petition
 • 01 November 2015633. Horea M
  I support this petition
 • 29 October 2015632. Anca C
  I support this petition
 • 25 October 2015631. Dorin F
  I support this petition
 • 20 October 2015630. Florin V
  I support this petition
 • 17 October 2015629. Gabriela V
  I support this petition
 • 17 October 2015628. Stana I
  I support this petition
 • 16 October 2015627. Neamtu S
  I support this petition
 • 12 October 2015626. Florin C
  I support this petition
 • 12 October 2015625. Leca I
  I support this petition
 • 11 October 2015624. Tilea Adinae
  I support this petition

browse all the signatures

Kerry BrockBy:
SustainabilityIn:
Petition target:
Primului Ministru al Romaniei, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Culturii si Cultelor, Comisiilor de Cultura ale Parlamentului Romaniei

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets