Apel catre societate lansat de un grup de oameni simpli sign now

Pe fondul unei dispute paguboase pentru intreaga tara intre reprezentantii politici ai diferitelor grupuri de interese economice, asistam la evenimente care pot duce la intarirea sau la slabirea sistemului democratic din Romania.

Spre deosebire de grupul intelectualilor care fac galerie presedintelui, noi, cei care sustinem acest apel nu suntem realizatori de emisiuni televizate, nu avem editoriale zilnice sau saptamanale si nici nu am fost pusi in functii publice de catre seful statului, ca sa-i datoram ceva. Am ales acest mijloc de exprimare pentru ca, spre deosebire de cei care se erijeaza in reprezentantii intelectualilor, noi nu avem acces la media conventiale.

Suntem anonimii neascultati si nebagati in seama decat o data la 4 ani. Interesul nostru, al oamenilor simpli, este la modul declarativ miza tuturor conflictelor politice. Pentru servirea intereselor noastre, politicienii se calca in picioare sa ne castige votul. In acest context, ar trebui sa credem ca pentru apararea intereselor noastre de cetateni se duce in acest moment si lupta pentru demiterea presedintelui. Nu suntem chiar atat de naivi.

Suntem cei care indiferent cata scoala avem, multa sau putina, credem ca dincolo de educatie si vocabular, marimea averii si gradul de inteligenta, mult mai important pentru calitatea unui om este bunul simt. Acel bun simt care te invata sa vezi mai degraba paiul din ochiul tau, care nu poate avea incredere in cei pusi tot timpul pe harta si scandal, care ne face sa credem ca nimic bun nu poate iesi din dezbinare si care ne indeamna sa nu avem incredere in cel care se comporta ca un birjar. Vorbim de acel bun simt care ii lipseste presedintelui.

Nu suntem atat de naivi incat sa mai credem ca asistam la o lupta intre baietii buni si baietii rai. Daca unii dintre intelectuali mai cred asta, inseamna ca prea multa carte nu le-a fost de mare ajutor. Noi, oamenii simpli, credem ca pe spinarea noastra si a tarii se lupta doua grupuri de baieti rai. Unii il sustin pe presedinte, altii sunt impotriva lui. Ca si in 2000 sau 2004 in turul doi al alegerilor prezidentiale, suntem in situatia de a alege raul cel mai mic. Pana acum democratia nu ne-a oferit posibilitatea de a alege intre buni si rai, ci intre rai si mai rai. In acest moment credem ca raul mai mare este Traian Basescu, iar daca raii ceilalti sustin demiterea lui, atunci ne aliem acestui demers.

Traian Basescu a incercat sa-si subordoneze serviciile secrete, Executivul, Justitia, iar mai nou a atacat si incriminat membrii Legislativului. Oare impartirea puterilor in stat inseamna sa le bagi pe fiecare intr-un buzunar separat al unei singure persoane?

Institutia fundamentala a democratiei este parlamentul si nu presedintia. In majoritatea tarilor in care democratia are o anumita vechime, aceasta a aparut si s-a consolidat adesea prin lupta parlamentului si a sustinatorilor lui impotriva tiranilor de orice fel sau a celor care amenintau sa devina tirani. Parlamentul este loc de dezbatere si negociere, elemente indispensabile unei democratii. Consideram ca nu trebuie sa renuntam la democratia parlamentara sau sa acceptam un parlament de forma, pentru a da intreaga putere unui singur om. Decat o dictatura sanatoasa, mai bine o democratie, fie ea si schipatanda. Nu vrem sa fim cu totii matelotii unui singur capitan.

Sustinand demiterea presedintelui nu devenim obligatoriu sustinatori sau simpatizanti ai PSD, PRM sau PC. Ii rugam pe stimabilii intelectuali, realizatori de emisiuni si analisti politici, sa nu se grabeasca sa ne aplice o eticheta. In 2004, o parte dintre noi am votat pentru actualul presedinte, o parte am votat pentru unul din contracandidatii sai, iar o parte nu ne-am prezentat la vot din neincredere. Dincolo de aceste diferente, in acest moment ne uneste convingerea ca prin majoritatea actiunilor sale, presedintele nu a reusit sa se ridice la rolul si misiunea fixate prin constitutie.

Exista o diferenta uriasa intre pesedintele mediator prezent in Constitutie si presedintele jucator in favoarea anumitor grupuri de interese. In loc sa medieze intre puterile statului, le-a invrajbit si a incercat sa si le subordoneze. Pentru ca un colos de legitmitate si un pitic de putere, vorba unui distins intelectual, sa nu se transforme intr-un colos de putere si un pitic de legitmitate, consideram ca experimentul Traian Basescu - presedinte trebuie incheiat cat mai repede.

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in, otherwise register an account for free then sign the petition filling the fields below.
Email and the password will be your account data, you will be able to sign other petitions after logging in.

Privacy in the search engines? You can use a nickname:

Attention, the email address you supply must be valid in order to validate the signature, otherwise it will be deleted.

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Shoutbox

Who signed this petition saw these petitions too:

Sign The Petition

OR

If you already have an account please sign in

Comment

I confirm registration and I agree to Usage and Limitations of Services

I confirm that I have read the Privacy Policy

I agree to the Personal Data Processing

Goal
50 / 100

Latest Signatures

 • 19 September 201550. Madalina A
  S-a inconjurat cu aceiasi camarila a sistemului ticalosit
 • 03 August 201549. Popa A
  I support this petition
 • 30 May 201548. Mrs Schultz
  I support this petition
 • 22 December 201447. Florin Black
  noi nu suntem intlectuali, chiar daca avem doua facultati, suntem cetateni care nu-l mai suporta pe Basescu si pe grupul sau de "intelectuali"
 • 23 September 201446. Stan M
  AFARA CU BETIVUL no. 1 AL ROMANIEI DIN TOATE TIMPURILE!!!
 • 03 March 201445. Dorel S
  Sa scoatem marinaru pe fereastra!
 • 17 January 201444. Geo Howe
  Joscu mascariciul!
 • 03 November 201343. Gabriel C
  I support this petition
 • 17 July 201342. Simion C
  Sa Pice Chioru
 • 06 July 201341. Gabriel O
  I support this petition
 • 09 March 201340. Stefan B
  Jos Basescu! Jos cu presedintele Jucator !!!
 • 09 December 201239. Gica Juarez
  Poate nu e Basescu un presedintele ideal pt o tara civilizata, dar e un presedinte numai bun pt ROMANIA...pt moment. Noi inca nu suntem o tara cu adevarat civilizata. Mai tarziu o sa alegem un presedinte mai diplomat, mai prezentabil si cultivat. In alta
 • 13 October 201238. Korosy C
  Basescu nu s-a putut adapta statului sau actual de presedinte. A ramas acelasi roman pus pe bascalii si jocuri de culise.Este o dezamagire pentru cei care au crezut in el si au stat la coada ore intregi pentur a vota.
 • 03 October 201237. Calin M
  I support this petition
 • 02 September 201236. Ancuta A
  I support this petition
 • 29 August 201235. Iulian S
  I support this petition
 • 02 April 201234. Dragomir Viorelm
  I support this petition
 • 27 March 201233. Florin Eugeni
  Mult prea obosit pentru comentarii, sper doar la un viitor mai bun pentru intreaga omenire, o raza, o speranta.
 • 30 November 201132. Zima Forbes
  I support this petition
 • 09 September 201131. Aurel L
  I support this petition
 • 08 January 201130. Ioan N
  I support this petition
 • 01 September 201029. Mihai T
  Asa sa ne ajute D-zeu
 • 05 July 201028. Liliana A
  Jos cu marinarul ipocrit si mincinos (Flota, Mihaileanu, Alro, etc)
 • 12 March 201027. Emil T
  domnu' Goe Marineru, e timpul sa plecati acasa...aia din Mihaileanu, insusita abuziv
 • 11 January 201026. Adina A
  tolerarea comportamentului presedintelui basescu ne face partasi la circul murdar si razbunarile personale din cauza carora tara aceasta are doar de pierdut. presedintele trebuie sa raspunda pentru faptele sale, chiar daca foloseste sintagma presedinte ju
 • 16 October 200925. Antibase Rhodes
  Amin!
 • 22 September 200924. Mischian A
  I support this petition

browse all the signatures

Jon HaynesBy:
HealthIn:
Petition target:
Societatea romaneasca

Tags

No tags

Share

Invite friends from your address book

Embed Codes

direct link

link for html

link for forum without title

link for forum with title

Widgets